Горнобанско хоро с крадене на мома

В миналото любовта между двама души не е била афиширана както днес. Тя е била по-скрита, а дори и по-романтична. Момите и ергените се заглеждали и харесвали по време на хорото.
Старите жени разказват, че някога се е смятало неприлично момче и мома да се хванат на хорото за ръка. Затова от едната страна са били жените, а от другата – мъжете и са се “хващали”, държейки кърпа. Когато играят един срещу друг, с очите са си определяли среща на чешмата.
Ако момък си хареса момиче, може да ѝ открадне китката. Която мома се завърне вкъщи без китка е “белязана” и всеки знае, че си има любим. Когато момъкът се сдобие с китката на любимата, я носи на видно място.
Когато родителите не позволяват на двама млади да се оженят, момъкът краде любимата си или тя му пристава.
Ето един разказ за крадене на моми от 1905 г в Чепеларе, описан в книгата „Из миналото на Богутево” от А. Шиков:
„Харетлик, ти знаеш, чи галям адно момиче и то ма гали. Ама нали сам фукаро (беден), техните гу ни дават на мене. Трябва да го сурнам. Искам да ми помагаш. Ако можеш да земеш един-двама твои приетеле, ама да са по-яки…“
Краденето на момитe ставало от хорото или седянката. Ергените са го смятали за бабаитлък. Ако момък и мома се любят една-две години и някой рече на момчето: „Сурни го, бре, сурни го онова момиче. Какво го чакаш още, води го у вас“. Тогава той ще събере пет-шест души все отбор юнаци и ще я „отсурне“ от хорото у тях, да я вземе за жена.
„Сурненето“, „грабенето” или краденето понякога е било гордост и за самите моми. Когато е отсурнена някоя мома, дълго време се говори, че е хубава, та затова са я откраднали.

Е, това е! Момата вече е открадната 🙂

Който чул – чул, който видял – видял, а който не е нито чул, нито видял – да гледа това видео 🙂

Благодарим на всички, които присъстваха днес и заедно се опитахме да пресъздадем нещо, което и ние не сме виждали, а само са ни разказвали нашите баби!

Благодарим за участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Горна баня“ към Читалище „Пробуда-1926“ – Горна баня и на НС Единение, без които това нямаше да се случи!

Благодарим на музикантите, които озвучиха хорото – гайдарите семейство Георги, Евгения и Стефчо Иванови и Коко Гусев с тъпана!